Aantal abortussen na 20-wekenecho flink gestegen

Het aantal vrouwen dat de zwangerschap laat afbreken tussen de 20ste en 24ste week is sinds 2007 meer dan verdubbeld. In 2010 werden 317 zwangerschappen na een echo in die periode afgebroken. In 2006 kozen 140 vrouwen voor een abortus na de 20ste week.

Dit blijkt uit cijfers van de Inspectie voor de Gezondheidszorg, waar NRC Handelsblad vanmiddag over schrijft. 90 procent van de foetussen met een open rug wordt geaborteerd, blijkt uit andere cijfers.

Alle zwangere vrouwen krijgen sinds 2007 een echo waarop de arts afwijkingen aan de foetus kan zien, zoals spina bifida (open rug), schisis (open gehemelte), hart- en ernstige huidafwijkingen. Tot 2006 werden 20-wekenecho’s alleen gemaakt bij moeders die golden als ‘risicogeval’: mensen die eerder een kind met een open rug kregen, of vrouwen die drugsverslaafd zijn.

Schrikbeeld van alleen nog ‘perfecte’ baby’s

Christelijke partijen en patiëntenverenigingen van gehandicapten hebben bezwaar tegen abortus op grond van een afwijking bij het kind. Schrikbeeld is dat er op termijn alleen nog ‘perfecte’ baby’s worden geboren. Een plastisch chirurg die in Utrecht kinderen met schisis behandelt, vertelt dat hij het afgelopen half jaar vier keer meemaakte dat ouders de zwangerschap afbraken nadat bleek dat de foetus een open lip of open gehemelte had. Hij vindt dat zorgelijk. Wel heeft hij de indruk dat er veel ouders zijn voor wie schisis geen reden is om abortus te plegen na de twintigste week van de zwangerschap.

De PVV pleitte vorig jaar in de Tweede Kamer voor verlaging van de abortusgrens tot 10 à 12 weken. Bij zo’n prille zwangerschap zijn veruit de meeste afwijkingen nog niet te zien op een echo.

300 baby’s met downsyndroom per jaar

Opvallend is dat uit een recent proefschrift van Michel Weijerman (VU Medisch Centrum) blijkt dat in Nederland juist veel kinderen worden geboren met het downsyndroom: 300 per jaar. Slechts 26 procent van de Nederlandse vrouwen doet aan prenatale diagnostiek voor downsyndroom, schrijft hij, tegen 80 procent in de rest van Europa.

En Nederlandse vrouwen baren gemiddeld op hoge leeftijd: eenderde van hen is boven de 35 jaar. Hoe ouder de moeder, hoe groter de kans op downsyndroom. Een mogelijke verklaring voor de voortzetting van die zwangerschappen is dat de vrouwen ouder zijn en het kind dus graag willen.

Bron: NRC.NL  door Frederiek Weeda. 5-1-2012.

Plaats een reactie