Zieke vrouw in El Salvador mag geen abortus

Abortus niet in alle landen legaal

Lees hieronder het relaas van een 22- jarige vrouw in El Salvador. Zijzelf is ernstig ziek en door de zwangerschap is dit levensbedreigend. En ze draagt een kind met afwijkingen die niet met het leven verenigbaar zijn na geboorte. Zelfs in deze situatie was abortus niet mogelijk. Onder de indruk van de verschillen en ontroerd door de steun van de vrouwen plaats ik deze berichten die door de NOS zijn gepubliceerd. Lees hieronder de artikelen;

Veel vrouwen in El Salvador nemen het op voor Beatriz         Amnesty International
Toegevoegd: woensdag 15 mei 2013, 07:45 Update: woensdag 15 mei 2013, 07:54

Door correspondent Marc Bessems

De levensbedreigende zwangerschap van de 22-jarige ‘Beatriz’ heeft in El Salvador geleid tot een fel debat over abortus. In het Midden-Amerikaanse land is abortus onder alle omstandigheden illegaal.

Artsen die meewerken aan de beëindiging van een zwangerschap riskeren twaalf jaar gevangenisstraf, moeders kunnen zelfs dertig jaar krijgen.

Meerdere vrouwen werden na een poging tot abortus tot lange gevangenisstraffen veroordeeld. Het is een groot taboe in het conservatieve en katholieke land.

Zoontje

Beatriz is niet de echte naam van de vrouw waar het om gaat. Het is een pseudoniem, om haar privacy te beschermen. Er is weinig over haar bekend, zeker is wel dat ze al een kind heeft: een zoontje van anderhalf. Ook die zwangerschap was problematisch, vanwege een aantal erfelijke aandoeningen.

Ze heeft Lupus, een auto-immuunziekte, en zwangerschapsvergiftiging. Artsen denken dat zij een bevalling niet zou overleven. De hersens van haar ongeboren kind zijn nauwelijks ontwikkeld en het is vrijwel zeker dat ook de baby geen overlevingskansen heeft.

De zwangere vrouw vroeg in een interview de president om rechtsbescherming: ze hoopt toestemming te krijgen om straffeloos te kunnen aborteren. Mensenrechtenorganisaties uit de hele wereld steunen haar oproep.

Kerkelijk verzet

De katholieke kerk en de invloedrijke anti-abortuslobby verzetten zich hevig tegen het verzoek van Beatriz om haar zwangerschap te mogen beëindigen. “We hebben gezien hoe het in andere landen is gegaan. Eerst krijgen ze toestemming om te aborteren vanwege levensbedreigende zwangerschap, maar al snel daarna werd abortus helemaal legaal. Ze willen langs de achteringang naar binnen sluipen”, verklaarde de aartsbisschop van San Salvador, Luis Escobar.

De linkse president Mauricio Funes verklaarde gisteren dat Beatriz “het recht heeft om over haar leven en dat van haar ongeboren kind te beslissen.” Hij zegde haar medische hulp toe.

Grondwet

Maar de beslissing ligt uiteindelijk bij het Hooggerechtshof. Volgens artikel 1 van de Grondwet heeft de regering tot taak het leven te beschermen, “vanaf het moment van conceptie”. Daarom kan in principe alleen het Constitutionele Hof van El Salvador beslissen over dit specifieke geval.

Op 11 april diende Beatriz daar een verzoek in om te mogen aborteren, tot nu toe deed het Hof nog geen uitspraak.

Tijdnood

De woordvoerder van het Hooggerechtshof verklaarde tegenover de NOS dat de zaak mogelijk vandaag, en anders vrijdag zal worden behandeld. Of er dan een definitieve uitspraak komt is onduidelijk.

De tijd begint te dringen: Beatriz is volgens lokale media inmiddels 23 weken zwanger. Hoe langer ze moet wachten, hoe groter de gevaren, denken artsen.

 

Keizersnee als abortus El Salvador

Een stel zit voor het ziekenhuis waar Beatriz is opgenomen»Een stel zit voor het ziekenhuis waar Beatriz is opgenomen         AFP
Toegevoegd: vrijdag 31 mei 2013, 02:11 Update: vrijdag 31 mei 2013, 08:24

In El Salvador heeft een ernstig zieke vrouw na een fel maatschappelijk debat toestemming gekregen haar levensbedreigende zwangerschap te laten beëindigen. Ze krijgt een keizersnede om de foetus, die zelf ook ernstig gehandicapt is, geboren te laten worden, waarna hij overlijdt.

De toestemming komt van het ministerie van Volksgezondheid, een dag nadat het hooggerechtshof van El Salvador had bepaald dat de 22-jarige vrouw geen abortus krijgt. In het Midden-Amerikaanse land is abortus onder alle omstandigheden illegaal.

Geen hersenen

Omdat de vrouw al 26 weken zwanger is, gelden de abortuswetten niet meer, zeggen vrouwen- en mensenrechtenorganisaties die de vrouw steunen. De regering kan daarom besluiten dat ze een keizersnee krijgt.

De vrouw, die bekendstaat onder de naam Beatriz, heeft een zwangerschapsvergiftiging en een auto-immuunziekte, Lupus. De foetus heeft geen hersenen, alleen een hersenstam, en zou ook na een volledige zwangerschap snel overlijden

Zieke vrouw El Salvador bevallen

De vrouw is via een keizersnee bevallen»De vrouw is via een keizersnee bevallen         AFP
Toegevoegd: dinsdag 4 jun 2013, 06:42 Update: dinsdag 4 jun 2013, 07:07

De ernstig zieke vrouw in El Salvador die van het Hooggerechtshof geen abortus mocht ondergaan is via een keizersnee bevallen. Het kind, dat zoals verwacht werd geboren zonder hersens en met andere gebreken, overleed vijf uur later. De operatie redde het leven van de 22-jarige vrouw, die het naar omstandigheden redelijk maakt.

In El Salvador is abortus onder alle omstandigheden verboden. Vrouwen kunnen ervoor veroordeeld worden tot vijftig jaar cel, ook al loopt haar leven gevaar door de zwangerschap.

Geen enkele levensvatbaarheid

Het kind had in dit geval volgens de artsen geen enkele levensvatbaarheid. Niettemin weigerde het Hooggerechtshof toestemming voor een abortus in de 26ste week van de zwangerschap.

De minister van Gezondheid ging vervolgens akkoord met een vroegtijdige geboorte via de keizersnee.

Plaats een reactie