Geboorte- overlijdens- en kerstkaart

12-12-2003 Op de dag dat we Rijk begraven sturen we de geboorte- overlijdenskaart weg. Maar ook tevens een kerstwens naar iedereen.
We zijn bang, doordat ons verdriet zo groot is, dat het ook erg stil zal worden rondom ons. Dat willen we absoluut niet. Wij denken dat dit op de eerste plaats te doorbreken is door onszelf. En we zien de tekst op de kerstkaart als een goed eerste begin. De tekst vond ik ergens op internet. Ik heb geen idee wie deze tekst ooit geschreven heeft maar ik vind hem bijzonder passend in onze situatie. Met een foto op de voorkant van een foto van onze handen die de kracht van onze die-eenheid uit moet stralen.

In de kaart van Rijk schrijven we niet heel veel. Er is ook zo weinig te zeggen in deze situatie. We schrijven;

Met intens verlangen hebben we naar jou uitgekeken,
met intens verdriet hebben we jou te snel moeten laten gaan.

Je bent Rijk in ons leven

Hierna zijn naam en de gebruikelijke persoonlijke gegevens.

Met de mededeling: We hebben in stilte afscheid genomen van Rijk.


De foto van de echo in het klein op de voorkant.

Hieronder de kerstkaart:

3 gedachten over “Geboorte- overlijdens- en kerstkaart”

 1. Beste Ingrid,

  Vorige week vond ik opeens deze site, met jouw verhaal er op, jouw herinneringen. Het deed en doet me zo goed om dit persoonlijke verslag te lezen, alle worstelingen. De pijn, het verdriet maar ook de lessen er in.
  In de afgelopen twee weken had ik het internet al afgezocht naar persoonlijke verhalen over het afbreken van de zwangerschap, waardoor ik onze onmogelijke beslissing misschien wat beter onder ogen zou kunnen zien.
  Want na elf weken zwangerschap argeloos de combinatietest te hebben ondergaan, kwam er volkomen onverwacht een slechte uitslag uit tevoorschijn. Wat een shock. Twee onderzoeken volgden elkaar in hoog tempo op, binnen twee weken was onze wereld ondersteboven gedraaid: ons kindje was niet in orde.
  We moesten kiezen tussen twee kwaden, zo voelde het: ons kindje de ruimte -deze wereld- insturen met een kapot ruimtepak (zoals een goeie vriend van ons het verwoordde) of het met al onze liefde, hoe tegenstrijdig ook, loslaten.
  We hebben gekozen vorige week, voor het laatste. En zitten nu, precies om deze tijd, met dezelfde vreemde taak als waar jij over hebt geschreven: het versturen van een geboorte-, overlijdens- en kerst/nieuwjaarskaart inéén. Met de boodschap die ons kindje ons heeft gebracht: dat geboorte en dood, duisternis en licht, afscheid en nieuw begin zo ontzettend dicht naast elkaar staan.

  Irena

  Beantwoorden
  • Hallo Irena,

   Het is zwaar en moeilijk een keuze hebben. Kiezen voor de voor jullie minst slechte optie. Maar deze keuze maak je altijd uit liefde voor je kindje.
   Heel veel sterkte met de weg die jullie te gaan hebben. Ik hoop dat alles heel voorspoedig verloopt. Het is voor jullie wel heel dubbel zo rond de jaarwisseling.
   Zo vol tegenstellingen….

   Warme groet,

   Ingrid van de Sande

   Beantwoorden
   • Hoi Ingrid,

    dank je wel voor je antwoord. Die woorden raken mij wel: uit liefde voor ons kindje. Het is waar wat je zegt, liefde is blijkbaar ook zo’n moeilijke keuze maken. Het is inderdaad een tijd vol tegenstellingen.
    Groetjes,
    Irena

    Beantwoorden

Plaats een reactie